Nasze tempo życia, ciągły bieg i brak czasu bardzo często przekładają się na to, że zapominamy o naszym zdrowiu. Jednym z ważniejszych narządów w naszym organizmie jest wątroba, która jest często bagatelizowana. Zrozumienie jej roli w naszym organizmie jest kluczowe do utrzymania jej w dobrej kondycji. Pełnowartościowa dieta, regularne badania i zdrowe nawyki żywieniowe pomogą nam zadbać o jej poprawne funkcjonowanie. w tym wpisie skupimy się na poprawnym funkcjonowaniu wątroby oraz na tym jak zapobiegać różnym chorobom.
Rola wątroby
Wątroba odpowiada za wiele rzeczy w naszym organizmie m.in.:
- jest głównie odpowiedzialna za filtrację oraz oczyszczanie krwi, która zawiera wiele substancji chemicznych i toksyn. Krew przepływająca przez wątrobę zostaje przefiltrowana i wszystkie toksyny są wyeliminowane lub przekształcone w mniej trujące,
- odpowiada również za produkcję enzymów, które są bardzo istotne w procesie trawienia, bez właściwej produkcji enzymów proces trawienia jest zakłócony,
- jest również odpowiedzialna za regulację poziomu glukozy w organizmie, czyli magazynuje glikogen i uwalnia go w odpowiedzi na potrzeby energetyczne organizmu.
Chorób wątroby nie można bagatelizować, bo niosą za sobą ogromne szkody dla naszego zdrowia. Na ich rozwój mają różne czynniki wynikające z niezdrowego trybu życia. Jednym z głównych czynników jest dieta, na, którą składa się przetworzona żywność, tłuszcze nasycone i cukry.
Kolejnym jest oczywiście alkohol, który spożywany w nadmiernych ilościach prowadzić może do marskości wątroby oraz do przewlekłego zapalenia. Brak aktywności fizycznej wiąże się otyłością i cukrzycą typu 2, a to zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób wątroby.
Żeby zapobiegać chorobom wątroby, kluczowa jest zdrowa i pełnowartościowa dieta oraz regularne badania:
- warzywa przede wszystkim dostarczają ogromne ilości witamin i minerałów, a dodatkowo błonnik i przeciwutleniacze. Zalecane jest częste jedzenie brokułów, szpinaku i jarmużu,
- owoce również dostarczają witaminy, minerały i błonnik, ale również naturalne cukry. Jagody, jabłka, awokado czy grejpfruty są szczególnie polecane, bo pomagają wyregulować poziom cukru we krwi oraz mają dobry wpływ na stłuszczenia wątroby,
- produkty pełnoziarniste również dostarczają błonnik, który wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi,
- nienasycone tłuszcze, czyli takie, jakie są w oliwie z oliwek, awokado czy orzechach pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu,
- produkty białkowe z niską zawartością tłuszczu, czyli drób, ryby i jaja, wspomagają odbudowę komórek wątroby
- regularne badania pomogą wcześnie wykryć problemy, a to zmniejszy ryzyko poważnych powikłań oraz pozwoli wprowadzić skuteczne leczenie.
Alkohol a zdrowa wątroba
Alkohol ma znaczący wpływ na nasz organizm, a zwłaszcza na wątrobę. Jeśli spożywamy go sporadycznie, a nasza wątroba jest w dobrej kondycji, to nie ma powodów do obaw. Problem pojawia się jednak wtedy kiedy ilość alkoholu doprowadzana do organizmu jest zdecydowanie za duża, niesie to za sobą ogromne ryzyko. Nadmiar alkoholu prowadzi do wytworzenia się toksyn, które mogą uszkodzić komórki wątroby, co może doprowadzić do zapalenia lub stłuszczenia wątroby.
Zdrowa wątroba ma kluczowe znaczenie w kontekście naszego ogólnego zdrowia, odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie m.in. filtracja i oczyszczanie krwi czy produkcja enzymów. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta i ruch oraz ograniczenie spożycia alkoholu, bo jest to bardzo niszczące dla naszego organizmu.