Gastroenterologia jest dziedziną medycyny zajmującą się diagnostyką, obrazem klinicznym i rozpoznaniem chorób związanych z układem pokarmowym. We współczesnym świecie w którym stres jest nieodłącznym elementem życia, a pośpiech i szybkie tępo powodują utrwalanie złych nawyków żywieniowych, gastroenterolog jest bardzo często odwiedzanym lekarzem. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą trwać długo i często są dokuczliwe dla pacjenta. Nie można więc czekać aż mocniej się rozwiną, należy jak najszybciej skonsultować się lekarzem gastrologiem.
Kiedy udać się do gastrologa?
Zaniepokoić powinny nas z pozoru niegroźne objawy takie jak:
- Mdłości
- Odbijanie
- Wzdęcia
- Gazy
- Zaparcia
- Biegunki
- Brak apetytu
- Pieczenie w przełyku, lub inne problemy z przełykaniem
- Nadmierne uczucie sytości
- Krew lub śluz w kale
Wszystkie wymienione objawy, pojawiające się regularnie lub trwające permanentnie, mogą świadczyć o poważnych chorobach. Jeżeli zaobserwujemy jakiekolwiek z nich warto udać się do lekarza. Lekarze szacują, że takie problemy mogą dotyczyć co drugiego Polaka.
Jakimi chorobami zajmuje się gastroenterologia?
Gastroenterologia zajmuje się wszystkimi chorobami związanymi z układem pokarmowym. Do gastrologa udają się pacjenci z nie zagrażającymi życiu chorobami takimi jak zgaga czy niestrawność oraz z tymi dużo poważniejszymi jak na przykład nowotwory układu pokarmowego, zapalenie jelita, trzustki, żołądka czy dróg żółciowych, chorobą Leśniowskiego-Crohna, zakażeniem Helicobacter pylori, chorobą refluksową, wrzodami, zespołem jelita drażliwego itd. Wiele chorób oprócz konsultacji gastroenterologicznej wymaga konsultacji z innymi lekarzami np. konsultacji chirurgicznej.
Leczenie chorób gastrologicznych
Sposób leczenia uwarunkowany jest w głównej mierze od objawów jakie wykazuje pacjent. Bardzo ważny jest szczegółowy wywiad, w którym chory informuje lekarza o jakości i ilości spożywanych posiłków, o przyjmowanych płynach, częstości wypróżnień oraz o przyjmowanych lekach.
Niekiedy wystarczająca jest jedynie zmiana diety lub przepisanie pacjentowi antybiotyków (np. w leczeniu zakażenia bakterią Helicobacter pylori). W wypadku, gdy objawy nie są jednoznaczne, lekarz może skierować chorego na badania morfologii krwi, USG jamy brzusznej, gastroskopie, kolonoskopie, rezonans magnetyczny czy RTG jamy brzusznej z kontrastem.
Gastrologia dziecięca
Problemy z komunikacją i często trudne w zdiagnozowaniu objawy, wykształciły oddzielny dział gastrologii, którym jest gastroenterologia dziecięca. W młodym wieku często ujawnia się celiakia czyli nietolerancja glutenu, występują też bardzo często biegunki, które dla młodego organizmu mogą być bardzo niebezpieczne. Biegunki u dzieci mogą być spowodowane zarówno przez wirusy, bakterie, choroby infekcyjne czy alergie pokarmowe. To właśnie gastrolog dziecięcy decyduje o odpowiedniej diecie i wdrożeniu leczenia.