Układ pokarmowy jest odpowiedzialny za odpowiednie przetwarzanie, wchłanianie, trawienie pokarmu, wydalanie resztek oraz wytwarzanie substancji odżywczych, które są później przekazywane do reszty narządów w organizmie. Dodatkowo odpowiednio zadbane jelito stanowi fundament silnego układu odpornościowego, dlatego też warto stosować profilaktykę zapobiegającą różnego rodzaju infekcjom oraz dolegliwościom układu pokarmowego. Nieprzyjemności takie jak zgaga, wzdęcia, czy biegunka to objawy, które mogą przydarzyć się każdemu, natomiast poziom niebezpieczeństwa wyznacza ich częstotliwość występowania. Dolegliwości układu pokarmowego występują najczęściej przy nieodpowiednio zachowanej higienie układu trawiennego, a ich negatywnymi determinantami są m.in. stres, źle zbilansowana dieta, obecność konserwantów w jedzeniu, czy zbyt mała aktywność fizyczna.
Regularność oraz spokój spożywania
W przypadku profilaktyki układu pokarmowego dużą rolę odgrywa częstotliwość posiłków oraz to w jakiej formie są spożywane. Najlepiej, kiedy poszczególne pory dnia jedzenia są regularne, gdyż pozwala to na zachowanie naturalnego rytmu organizmu, a także zapewnia mu stały dostęp do energii. Zbyt duże przerwy pomiędzy posiłkami mogą być przyczyną powstawania kwasów żołądkowych, które w efekcie mogą podrażnić powierzchnię żołądka. Warto też jest zapewnić sobie przestrzeń na spożycie śniadania, czy obiadu, gdyż posiłki spożywane w stresie powodują zaburzenie procesu trawienia. Odpowiednia atmosfera oraz możliwość jedzenia w spokojnym rytmie, który pozwala na dokładnie przeżucie każdego kęsa, działa sprzyjająco na późniejsze procesy trawienia.
Dieta i aktywny tryb życia
Poza kwestiami logistycznymi związanymi z wyznaczaniem określonych pór dnia na posiłki ważne jest zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Jadłospis bogaty w nieprzetworzone jedzenie, a także dużą ilość warzyw i owoców, będzie sprzyjał układowi trawiennemu. Mając do wyboru mięso paczkowane, czy też gotowe posiłki do podgrzania, warto zdecydować się jednak na ugotowanie czegoś samodzielnie, a mięso spożywać rzadziej np. 2 razy w tygodniu. Podobnie ważne jest picie odpowiedniej ilości wody, najlepiej co najmniej 2 litry dziennie oraz zapewnić większą ilość błonnika w diecie, który reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Aktywność fizyczna postawiona obok zdrowej dla naszego organizmu diety jeszcze bardziej wspomoże działanie układu pokarmowego, gdyż również pozwala na uniknięcie zaparć, a także pomaga regulować masę ciała.
Kiedy udać się do specjalisty?
Sporadyczne występowanie objawów takich jak wzdęcia, zgaga, czy zaparcia, nie powinny być powodem do niepokoju. Problem pojawia się wtedy, gdy powyższe symptomy występują coraz częściej w dłuższym okresie czasu, a także gdy dodatkowo pojawiają się objawy takie jak zaburzenia połykania, anemia oraz niewyjaśniony spadek ciała. W skrajnych przypadkach może również dochodzić do krwawienia z układu pokarmowego. Przy tych objawach należałoby udać się do lekarza specjalisty, który na podstawie wywiadu zleci wykonanie badań, które pomogą dokładniej zweryfikować przyczynę występujących symptomów i dobierze odpowiednie leczenie.
Kiedy od dłuższego czasu występują u Państwa objawy wskazujące na nieprawidłowości układu pokarmowego, dobrze jest zdecydować się na badania, które pomogą na znalezienie przyczyny głębiej w organizmie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą USG gastrologicznego na naszej stronie internetowej.