Wpływ alkoholu na organizm oraz zdrowie człowieka głównie jest postrzegany w kategoriach jego nadmiernego picia. Często zapomina się o tym, że nawet jednorazowe spożycie alkoholu w większej ilości także ma swoje skutki.
Działanie alkoholu na organizm
Wpływ alkoholu na organizm w dużej mierze jest kwestią indywidualną. Zależy między innymi od płci, masy ciała współistniejących schorzeń, rodzaju alkoholu, sposobu spożywania napojów alkoholowych, zawartości etanolu, czynników genetycznych, leków czy palenia tytoniu. Toksyczne działanie alkoholu nie jest jedynym zagrożeniem. Napoje alkoholowe odznaczają się także wysoką kalorycznością, co może przekładać się na nadmierną masę ciała.
Wpływ alkoholu na zdrowie
Spożywanie alkoholu w dużych ilościach działa niczym trucizna – uszkadza wątrobę, serce i mózg. Odpowiedzialny jest za to alkohol etylowy (etanol). Podnosi ryzyko związane z rozwojem niektórych chorób, np. nowotworu jamy ustnej, trzustki, gardła czy jelita grubego. Jest odpowiedzialny za marskość wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby oraz choroby neurodegeneracyjne. Jego nadużywanie sprzyja ponadto rozwojowi infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Alkohol zażywany przez kobiety w ciąży posiada działanie teratogenne, które objawia się w wadach płodu. Dodatkowo zwiększa ciśnienie tętnicze oraz wywołuje niekorzystne zmiany w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko zawału serca.
Alkohol wpływa na obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku. Przekłada się to na rozwój i zaostrzenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Ponadto stymuluje proces wydzielania kwasu żołądkowego oraz prowadzi do śmierci komórek układu nerwowego. Depresyjny nastrój, rozchwianie emocjonalne, upośledzenie pamięci – to również skutki picia alkoholu. Natężenie tych objawów zależy od kondycji organizmu, stężenia alkoholu we krwi czy poziomu cukru. Alkohol wpływa niekorzystnie także na sen oraz jego jakość, zakłócając jego drugą połowę. Może też wywołać bezsenność lub bezdech senny.
Czy alkohol może mieć korzystny wpływ na zdrowie?
Alkohol spożywany w niewielkich ilościach może pozytywnie wpływać na zdrowie, np. poprawić gospodarkę lipidową lub obniżyć ciśnienie tętnicze. Dzienne spożycie alkoholu w granicy 12 g może zredukować ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 20%. Szczególną rolę w tym zakresie przypisuje się czerwonemu winu, które zawiera związki polifenolowe. Jednocześnie przekroczenie dawki 60 g alkoholu dziennie podnosi ryzyko udaru.
Nie oznacza to, że napoje alkoholowe są zdrowe. Alkohol etylowy przede wszystkim jest substancją toksyczną, która ma szkodliwy wpływ na niemal wszystkie narządy i tkanki. Jednorazowe spożycie alkoholu w niewielkiej ilości nie stanowi dużego problemu dla zdrowia. Jednak jego nadmierne spożywanie może doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych.