Angina jest ostrym zapaleniem migdałków i gardła wywołanym przez bakterie, wirusy i grzyby. Wirusy stanowią najczęstszą przyczynę wystąpienia zapalenia u dorosłych. Tradycyjne leczenie, w zależności od podłoża choroby, opiera się na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Dzisiaj zastanowimy się nad rodzajami i skutecznością domowych metod na anginę.
Dostarczanie witaminy C
Podczas anginy warto sięgnąć po rozcieńczony sok z malin oraz herbatkę z dzikiej róży, które stanowią bogate źródło witaminy C. Ten naturalny przeciwutleniacz wspomaga nasz system odpornościowy i wzmacnia organizm, przyspieszając proces leczenia.
Syrop z cebuli
Jedno z najpopularniejszych rozwiązań, po które chętnie sięgamy od pokoleń. Przygotowanie takiego syropu jest bardzo łatwe. Potrzebujemy jedynie 2 – 3 dużych cebul i łyżkę cukru lub miodu. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki, które układamy ciasno w naczyniu, najlepiej słoiku, i zasypujemy cukrem lub miodem. Szczelnie zakręcony słoik odstawiamy na noc, po czym odsączamy syrop przez gazę lub sitko. Gotową miksturę pijemy 2 lub 3 razy dziennie po jednej łyżce.
Płukanka z szałwii, rumianku i tymianku
W leczeniu pomocniczym anginy i bólu gardła doskonale sprawdzają się także ziołowe płukanki. Do przygotowania pierwszej z nich będziemy potrzebować łyżkę stołową liści szałwii, rumianku i tymianku. Zioła zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 20 minut. Płukankę stosujemy kilka razy dziennie do płukania gardła.
Płukanka z malin
Do przygotowania płukanki z malin będziemy potrzebować łyżkę stołową liści malin, szałwii i rumianku. Mieszankę ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez około 15 minut. Płukanka służy do płukania jamy ustnej kilka razy dziennie.
Płukanka z soli
Jest to kolejna płukanka, po którą chętnie sięgamy gdy dokucza nam ból gardła. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę soli w szklance wody. Tak przygotowaną mieszanką płuczemy gardło co najmniej 3 razy dziennie. Trzeba przy tym pamiętać, aby wypluwać płukankę po użyciu.
Kora z wiązu śliskiego
Zaparzona kora z wiązu śliskiego powleka podrażnione błony śluzowe gardła, zmniejszając ból oraz nadwrażliwość. Chore gardło zaczyna powoli się regenerować i wracać do zdrowia. Dostępna jest w formie tabletek do ssania lub suszu, który należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut. Następnie odcedzamy miksturę, a do gotowej herbaty możemy dodać łyżkę miodu. Napój pijemy dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
Warto sięgać po przedstawione w artykule metody, które doskonale sprawdzają się w roli uzupełnienie konwencjonalnych metod leczenia. Pozwalają załagodzić ból gardła i wpływają korzystnie na nasze samopoczucie. Nie powinny jednak zastępować konsultacji lekarskiej i przyjmowania zalecanych leków. Musimy pamiętać, że źle leczona lub niedoleczona angina może skutkować poważnymi konsekwencjami. Do najpoważniejszych powikłań zaliczamy zapalenie stawów, zapalenie nerek, zapalenie mięśnia sercowego czy ropień około migdałkowy.